Záchrana syslů úspěšně pokračuje - Zoo Brno

2. srpna 2018 - zdroj Zoo Brno

Další sysli opustili brněnskou zoo, aby posílili populaci těchto ohrožených hlodavců na lokalitě Písečný vrch v Českém středohoří. Loni bylo na stejném místě vypuštěno celkem 42 syslů, letos jich bylo 57.

„Při kontrolních odchytech jsme letos zaznamenali velké množství mláďat. Ve srovnání s rokem 2017 jich bylo asi o třetinu víc a podle našich odhadů se na Mniší hoře tento rok narodilo asi 60 malých syslů. Zajímavostí je, že se během sedmi dnů podařilo chytit pouze šest dospělých syslů,“ řekl zoolog Petr Šrámek.

Velké množství mláďat nám umožnilo realizovat převoz u nás narozených syslů do volné přírody. I letos jsme je na konci července odvezli na osvědčenou lokalitu Písečný vrch v Českém středohoří.

„Pravidelným sledováním jsme zjistili, že tu vypuštění sysli úspěšně přežili první rok, a proto jsme se rozhodli přivézt letos další jedince a populaci tak více stabilizovat. Transport proběhl naprosto bez problémů. Přímo na místě jsme připravili malé vrty simulující jejich nory a po vypuštění jsme díru vždy zacpali lahví. Díky tomu byli sysli nuceni vyhrabat si novou vlastní noru,“ vysvětlil Šrámek.

Záchrana syslů úspěšně pokračuje, foto Zoo Brno

V roce 2017 jsme do Českého středohoří odvezli 20 syslů, zbytek tvořila zvířata ze záchranné stanice Rozovy při Zoo Hluboká nad Vltavou. Letos jsme na Písečném vrchu vypustili 17 syslů z Brna – 10 samců a 7 samic.

Zoo Brno se na záchranném programu syslů podílí dlouhodobě. V různých formách se touto problematikou zabýváme už od roku 2005. O deset let později odstartoval projekt Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky s názvem Založení nových odchovů sysla obecného a osvětová činnost v rámci realizace jeho záchranného programu. Zoo Brno se do něj od počátku aktivně zapojila. V zázemí jsme vystavěli speciální chovné zařízení, do kterého jsme přivezli 39 syslů z bratislavského letiště. Soustavná péče je korunována úspěchem, populace roste a umožňuje nám odvážet desítky jedinců zpět do volné přírody, tentokrát ale v České republice.

Záchrana syslů

Záchrana syslů úspěšně pokračuje, foto Zoo Brno.


 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum