Vichřice v Zoo Ostrava, Praha a Ústí nad Labem

6. listopadu 2017

Zoo Praha 2. listopadu 2017

V Zoo Praha si zvířata budou pochutnávat na větvích z vichřice až do víkendu

Deset kontejnerů větví, které má na svědomí ničivá vichřice z neděle, přijala pražská zoo od veřejnosti a hasičů z Prahy 8. Díky tomuto množství si budou orangutani, gorily, zubři, žirafy a další obyvatelé Zoo Praha na větvích pochutnávat až do konce týdne.

Úklid po vichřici probíhal nejen v areálu zoologické zahrady, ale také mimo ni. Na výzvu, že polámané větve je možné po předchozí domluvě dovézt do zoo, kde budou nabídnuty zvířatům, zareagovala veřejnost velmi pozitivně. „Děkujeme všem, kteří se do naší akce zapojili. Zejména pak hasičům z Prahy 8, kteří k nám dovezli dva kontejnery větví z městské části, kde uklízeli,“ oceňuje ochotu lidí Ladislav Žoha, vedoucí krmivářů v Zoo Praha, a doplňuje: „Celkem jsme po vichřici naplnili deset kontejnerů a zvířata si na větvích budou pochutnávat i o víkendu.“

Díky vichřici si prvně v životě na větvích jehličnanů pochutnává i Prťka, malá samička zubra evropského. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Zkrmování větví probíhá v pražské zoo již od úterý, kdy se opět otevřela veřejnosti. Na víkend jsou pak v plánu speciální komentovaná krmení, kde návštěvníci budou moci sledovat svá oblíbená zvířata a zároveň si poslechnout zajímavé informace, které se daného druhu týkají. Jako první si na větvích pochutnají již v 10 hodin losi a paovce, následovat budou gorily, lemuři a tapíři. Odpolední svačinu v podobě větví dostanou zubři, guerézy, orangutani a žirafy. Kromě toho se zájemci mohou v sobotu zapojit do výroby krmítek, aby ptáci v přírodě snáze přečkali zimu.

Speciální krmení větvemi (sobota 4. listopadu a neděle 5. listopadu)

  • 10.00 losi
  • 10.00 paovce
  • 10.30 gorily
  • 11.30 lemuři
  • 12.30 tapíři jihoameričtí
  • 13.00 zubři
  • 14.30 guerézy
  • 15.00 orangutani
  • 15.30 žirafy

Program na sobotu (4. listopadu) ve Vzdělávacím centru

  • 10.00 – 16.00 Vyrobte si krmítko

Zoo Ostrava - 1. listopadu 2017

Co nedělní vichřice způsobila v Zoo Ostrava?

Nedělní vichřice se nevyhnula ani ostravské zoologické zahradě. Kvůli bezpečnosti byla ten den zoo pro veřejnost uzavřena. Naštěstí však nevznikly příliš velké škody, nikdo z personálu ani zvířat nebyl zraněn. Od pondělka je zoo opět otevřena návštěvníkům.

Výběh lam a alpak, foto archiv Zoo Ostrava

Silný vítr v neděli vyvracel stromy na botanických stezkách. Několik jich padlo i ve výbězích zvířat, např. ve výběhu alpak, ovcí domácích valašek nebo na rybníku v blízkosti ostrovů pro lemury. K žádnému zranění zvířat ani zaměstnanců naštěstí nedošlo. Vedení zoologické zahrady se kvůli bezpečnosti rozhodla v neděli areál zoo nechat uzavřený pro návštěvníky. V pondělí se pracovníci zoo hned ráno pustili do úklidu vzniklé spouště, aby mohl být areál v 9 hodin znovu pro návštěvníky otevřen.

Zoo Praha 30. října 2017

Zoo Praha zítra otevře a zvířata si smlsnou na spadaných větvích

Po ničivé vichřici se zítra otevřou brány pražské zoologické zahrady. Gorily, sloni, zubři a další zvířata, která přečkala vichr bezpečně schovaná v zázemí, si smlsnou na zlámaných větvích jejich oblíbených stromů.

Z vichřice, která se prohnala areálem pražské zoo, budou mít nakonec radost zvířata. Na speciální příděl svých oblíbených větví na okus se mohou těšit sloni, žirafy, jeleni, zubři, tapíři a také gorily, orangutani i další primáti. „Nejraději mají vrbu jívu, větve ovocných stromů, dubu a buku,“ vyjmenovává Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha, a vyzývá veřejnost: „Pokud i vy máte na zahradě polámané větve či skácené stromy, které bychom mohli nabídnout zvířatům, budeme rádi, když je k nám dovezete.“

V Zoo Praha si gorily zítra pochutnají na větvích, které polámala vichřice. Foto: Vít Lukáš, Zoo Praha

Chcete-li se podívat, jak zvířata „odklízejí“ následky silného větru, přijďte zítra do pražské zoo. Nic totiž nepřijde nazmar. Sledovat můžete hodování u goril v 10.30, u zubrů v 11.30 a sloni včetně slůňat se pustí do svých oblíbených větví v 13.15. Hody budou pokračovat i v následujících dnech. Pražská zoologická zahrada byla kvůli vichřici uzavřená v neděli i dnes. Všem návštěvníkům se opět otevře zítra, tedy v úterý 31. října.

Máte-li doma na zahradě spadané větve, můžete je po předchozí domluvě dovézt do pražské zoo, kde si na nich pochutnají zvířata. Nejvíce ocení vrbu jívu, větve ovocných stromů, dubu a buku.

Zoo Ústí nad Labem - 30. října 2017

Velký vítr a déšť, který zasáhl Českou republiku v noci na neděli 29. října 2017 a v dopoledních hodinách, se nevyhnul ani ústecké zoologické zahradě. Situaci popisuje Nikola Roštejnská, která byla od rána v zoo přítomna díky své víkendové hlavní službě. „Hned po příchodu do práce jsem zaznamenala velkou desetimetrovou vyvrácenou ceduli u bazénu s tuleni, která je věnována informacím o tuleních včetně interaktivních prvků, kostry tuleně a digitálních stopek. O několik desítek metrů dál, okolo budoucí expozice pro tučňáky, byly povaleny velké hliníkové stojany, na kterých byly nataženy bannery s informacemi o přestavbě expozice, reklamní plochou a fotostěnou. Další škody jsme objevovali průběžně v areálu zoo, jednalo se o spadlé větve ze stromů či další cedule a jmenovky, které povalil a strhal vítr. Ihned dorazili pracovníci provozního útvaru, kteří vzniklou situaci řešili. Po dohodě s ředitelem zoo Ing. Romanem Končelem jsme se rozhodli zoo z bezpečnostních důvodů na celý den uzavřít,“ dodává.

Vichřice v Zoo Ústí nad Labem

Největší škody, které se týkaly expozic pro zvířata, vznikly v horní části zoo. „Zaznamenali jsme odfouklé šablony na střeše stáje pro žirafy a nadzvednutou a prasklou střechu u stavby pro gepardy poblíž horního vchodu,“ popisuje vedoucí úseku údržby Libor Ipser. „Na komory pro dravce spadl strom, další se rozštípl u výběhu lemurů, větve popadaly v celém areálu zoo, ale žádná naštěstí nezasáhla ploty či stavby. Žádným zvířatům se u nás nic nestalo, pouze některé druhy jako např. žirafy musely zůstat ve stájích, byly neklidné. V Centru pro zvířata v nouzi, které spadá pod naši zoo, ale je situováno v městské čtvrti Severní Terasa, spadly na plot dvě velké větve,“ vysvětluje Libor Ipser.

Zoo je od pondělí 30. října již otevřena v běžné době, tedy od 9.00 do 17.00 hodin, odklízení listí a spadlých větví se věnuje zahradnický úsek v průběhu dnešního dne.

Vichřice v Zoo

Vichřice v Zoo Ostrava, Praha a Ústí nad Labem. Foto 1: V Zoo Praha si gorily zítra pochutnají na větvích, které polámala vichřice. Foto: Vít Lukáš, Zoo Praha. Foto 2: Kdo má volné ruce, pomáhá uklízet. Již zítra se Zoo Praha opět otevře veřejnosti. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Foto 3: V Zoo Praha si o víkendu pochutnají na větvích, které polámala vichřice, také orangutani. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Foto 4: Díky vichřici si prvně v životě na větvích jehličnanů pochutnává i Prťka, malá samička zubra evropského. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha. Foto 5. - 7.: Archiv Zoo Ostrava - Výběh lam a alpak, výběh ovcí a Nad Čitvánem. Foto 8. a 9.: Zoo Ústí nad Labem.


Fotogalerie neobsahuje žádnou fotku.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum