Stěhování anakond velkých

11. října 2017 - zdroj Zoo Brno

Anakondy velké prozkoumávají zbrusu novou expozici

Bez problémů a velmi rychle proběhlo v úterý dopoledne (10. října 2017) stěhování největších hadů v brněnské zoo. Tři anakondy velké mají v nové expozici větší vodní plochu, vyhřívaný kamenný blok a vodopád.

Všechny anakondy při přesunu také změřili a zvážili. Největší samice váží 58,5 kg a měří 4,5 m, druhá samice má 34,1 kg a měří 3,4 m a samec je dlouhý 2,65 m a váží 18 kg. Jsou to sourozenci, kteří se narodili v roce 2002. Zoo Brno je v roce 2004 odkoupila od soukromníka. Tehdy měli asi 1,5 metru.

„Anakonda velká je škrtič, obývá sever Jižní Ameriky a většinu života tráví ve vodě (jezera, slepá ramena velkých řek), která nadnáší její mohutné tělo. Je překvapivě rychlý a obratný plavec. Loví ze zálohy, většinou z vody, ale dokáže i dobře šplhat,“ řekl kurátor chovu plazů Petr Šrámek.

V přírodě jsou oblíbenou potravou anakond kapybary, ale nepohrdnou ani krokodýly, ptáky, nebo jinými savci. Známé jsou i případy usmrcení člověka. Nejdelší doložený exemplář měřil téměř devět metrů (krajty mohou být delší, ale jsou mnohem subtilnější). Anakondy drží primát, co se týče nejtěžšího hada planety s hmotností až několika set kilo. Jsou vejcoživorodé, tedy samice rodí mláďata ve vaječných obalech, které ihned praskají. Rodí ve vodě a o mláďata, která měří téměř jeden metr, se dále nijak nestará.

První okamžiky v novém prostředí, foto: Zoo Brno

Původní expozice měla 4,5 , v novém teráriu mohou tito plazi využít prostor asi 17 . Jeho výstavba stála přes milion korun.

Anakonda velká

Stěhování anakond velkých v Zoo Brno. Foto: Zoo Brno. Popis: 1. Měření anakondy. 2. Na přenos samce stačil jeden člověk. 3. - 7. Největší samice. 8. Poprvé u vodopádu. 9. První okamžiky v novém prostředí. 10. Vypuštění.


1. Měření anakondy 1. Měření anakondy
2. Na přenos samce stačil jeden člověk 2. Na přenos samce stačil jeden člověk
3. Největší samice 3. Největší samice
4. Největší samice 4. Největší samice
5. Největší samice 5. Největší samice
6. Největší samice 6. Největší samice
7. Největší samice 7. Největší samice
8. Poprvé u vodopádu 8. Poprvé u vodopádu
9. První okamžiky v novém prostředí 9. První okamžiky v novém prostředí
10. Vypuštění 10. Vypuštění

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum