Jedenácterčata v Safari Parku Dvůr Králové

Jedenácterčata v Safari Parku Dvůr Králové! Smečka psů hyenových se znovu rozrostla

Skupina psů hyenových sestavená před pouhým rokem a půl se ve dvorském safari parku znovu rozrostla. Samice Fiona se stala podruhé matkou a před dvěma týdny porodila jedenáct štěňat. Safari Park Dvůr Králové, který je jediným chovatelem tohoto druhu v České republice i na Slovensku, má tak v současné době celkem 21 psů hyenových.

Chov těchto kriticky ohrožených šelem nebývá jednoduchý, přesto se v Safari Parku Dvůr Králové podařilo včetně loňského vrhu odchovat přes 140 mláďat. "Fiona byla v roli matky skvělá už minulý rok a po zkušenostech s loňskými sedmerčaty hravě zvládá i těch letošních jedenáct. Se štěňaty tráví téměř všechen čas," popisuje kurátorka šelem Gabriela Linhart.

Jedenácterčata v Safari Parku Dvůr Králové, foto Lukáš Pavlačík/ Safari Park Dvůr Králové

První dva týdny po porodu byl samici ponechán absolutní klid. Teprve poté mohly ošetřovatelky provést první preventivní prohlídku, během které zjistily zdravotní stav a pohlaví mláďat. "Máme sedm samiček a čtyři samečky. Součástí prohlídky bylo také první odčervení. Přítomnost parazitů, zejména škrkavek, je totiž jedním z častých důvodů předčasného úmrtí mláďat, a to jak při chovu v zajetí, tak ve volné přírodě," říká kurátorka.

Psi hyenoví vytvářejí ve volné přírodě početné smečky a do péče o mláďata se zapojují zpravidla všichni její členové. "Stejně je tomu i v našem případě. Smečku momentálně tvoří dvě loňská štěňata a dva dospělí samci. Letošní štěňata jsou zatím ukrytá v boudě, za několik týdnů však začnou postupně vylézat ven, zkoumat okolí a začleňovat se do skupiny,“ doplňuje Gabriela Linhart.

Smečka se štěňaty je nyní umístěna v chovném centru v areálu safari, kde je budou moct návštěvníci vidět až během hlavní sezony. Navštívit však mohou skupinu loňských mláďat. Pětice samiček se nachází v pavilonu šelem v pěší částí safari parku.

Psi hyenoví ve volné přírodě

Psi hyenoví patří mezi africké šelmy ohrožené vyhubením. Dříve se zřejmě vyskytovali v suchých oblastech celé subsaharské Afriky, dnes je však počet volně žijících jedinců odhadován na pouhých 3000 – 6000. V mnoha afrických zemích už zcela vyhynuli. Největší

hrozby spočívají v nákaze tzv. psinkou, kterou roznášejí toulaví domácí psi, v nelegálním lovu a také ve zmenšování jejich loveckých teritorií. Psi hyenoví žijí nomádským způsobem života a za potravou urazí za den i desítky kilometrů, mnozí z nich tak skončí i pod koly aut.

Safari Park Dvůr Králové se snaží psy hyenové nejen odchovávat, ale pomáhá jejich přežití i v divočině. V národním parku Mkomazi, který je jedním z mála míst jejich výskytu v Tanzanii, safari park podporuje záchrannou stanici, z níž jsou odchovaní psi vypouštěni do volné přírody. Stanici poskytuje především veterinární materiál potřebný pro jejich očkování.

Psi hyenoví

Jedenácterčata v Safari Parku Dvůr Králové. Foto 1. - 3. Lukáš Pavlačík/ Safari Park Dvůr Králové. Foto 4. Simona Jiřičková/Safari Park Dvůr Králové.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum