Pohlaví vzácných levhartích mláďat

5. listopadu 2017 - zdroj Zoo Brno

Známe pohlaví vzácných levhartích mláďat

V listopadu narozená mláďata levharta cejlonského dobře prospívají a rostou jako z vody. Při první veterinární prohlídce jsme zjistili, že se jedná o samce a samici.

„Matka Nayana se o oba potomky vzorně stará. Malý samec váží 2,18 kilogramu, samička má jen o něco méně, přesně 2,1 kilogramu. Jsme na ně nesmírně hrdí a dělají nám opravdu radost. Tu má také koordinátor záchovného programu, který nám pogratuloval k chovatelskému úspěchu,“ řekla kurátorka chovu savců v Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Mláďata dostala od veterináře vitamíny, odčervení a čip. Za zhruba dva týdny bude následovat ještě přeočkování.

Pohlaví vzácných levhartích mláďat, foto Zoo Brno

Dvojčata jsou se svou matkou stále ve vnitřní ubikaci. Návštěvníkům se s největší pravděpodobností představí na jaře, až povyrostou a bude tepleji.

Malí levharti se narodili 21. listopadu 2017. Poslední úspěšný odchov tohoto poddruhu zaznamenala Zoo Brno v roce 2000. Od té doby se na Mniší hoře vystřídalo celkem devět levhartů, ale až samice Nayana a samec Daan vytvořili stabilní a harmonický pár. Daan se narodil 19. září 2011 v Burgers’ Zoo v nizozemském Arnhemu. Do jihomoravské metropole dorazil 25. února 2013. Samice Nayana přijela pět dnů před Daanem z bratislavské zoo, kde se narodila 24. června 2011.

Ve volné přírodě se levharti cejlonští vyskytují na ostrově Srí Lanka, podle odhadů IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jich zde zbývá jen něco mezi 750 a 900 jedinci a poddruh je proto veden na Červeném seznamu jako ohrožený.

Chov levhartů cejlonských je v rámci EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií) řízen jako EEP (Evropský záchovný program), ve kterém je celkem 69 zvířat.

Levhartí mláďata

Pohlaví vzácných levhartích mláďat. Foto Zoo Brno.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum