Nové přírůstky rysů karpatských

11. října 2018 - zdroj Zoo Liberec

V liberecké zoologické zahradě se těší z dvou mláďat rysů karpatských. Přestože obě rysata přišla na svět již 28. 8. 2018, dlouho zůstávala očím návštěvníků skryta. Ošetřovatelé po několik týdnů nechávali výběh zakrytý, aby matka s mláďaty měla klid a nebyla ničím rušena. Nyní už návštěvníci mohou oba rysí sourozence spatřit ve výběhu, který sdílí společně se svými rodiči.

Nové přírůstky rysů karpatských, foto Zoo Liberec

Pohlaví obou jedinců zatím zůstává pro všechny tajemstvím, protože ošetřovatelé do vývoje koťat nijak nezasahují a vše nechávají na přírodě. „Vzhledem k tomu, že se jedná o ohrožený druh, je při odchovu mláďat až na výjimečné případy vyloučený jakýkoli nepřirozený zásah ze strany člověka,“ vysvětluje zoolog Luboš Melichar. Pohlaví rysů bude známo přibližně v polovině října, až mláďatům bude více než šest týdnů a proběhne jejich očkování.

Tato mláďata ale nejsou jedinými novými rysími jedinci v Zoo Liberec. V pátek 5. 10. 2018 přicestovala do liberecké zoo čtyřčlenná rysí skupina ze Zoo Olomouc, kde v současnosti probíhá rekonstrukce výběhu těchto největších evropských kočkovitých šelem. Zoo Liberec v rámci nezištné pomoci, která mezi zoologickými zahradami sdruženými v EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad) běžně probíhá, poskytla olomouckým rysům dočasný azyl. Návštěvníci je mohou spatřit ve výběhu ve spodní části zoo, který sloužil pandám červeným, ale předtím právě i rysům karpatským. Zajímavostí je, že olomoucká samice byla odchována právě zde a vrací se nyní i se svým čtyřměsíčním potomkem na místo svého narození.

Přírůstky rysů karpatských

Nové přírůstky rysů karpatských, foto Zoo Liberec.


Fotogalerie neobsahuje žádnou fotku.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum