Nová terária v Zoo Ústí nad Labem

22. července 2018 - zdroj Zoo Ústí nad Labem

Na úterý 3. června 2018 připravila ústecká zoo otevření tří nových biotopových terárií, která vznikla v dolním patře pavilonu exotária. „Pozvání na akci přijali zástupci vedení města Ústí nad Labem, a to primátorka Věra Nechybová a její první náměstek Jiří Madar. Dalším hostem bude ředitelka Zoo Vídeň, která bude v naší zoo na návštěvě,“ sdělil ředitel zoo Roman Končel.

„Původních pět terárií se zástupci plazů a hmyzu se přeměnilo na dvě velká, která nyní budou obývat dva zástupci tzv. stromových hadů. Prvním druhem bude psohlavec orinocký. Jedná se o hada s noční aktivitou a obrovskou barevnou rozmanitostí. Svou kořist vyhledává především pomocí termoreceptoru, jímž vnímá infračervené záření, tedy tělesné teplo obratlovců. Druhým druhem bude krajta zelená, která s oblibou odpočívá na větvi s hlavou uloženou v prostřední smyčce těla,“ informuje Nikola Roštejnská z útvaru kontaktu s veřejností.

Mládě krajty zelené, foto Nikola Roštejnská

„Před vchodem do dolního patra pavilonu exotária vznikla třetí expozice, jejímž obyvatelem se stane zmije obecná. Tento druh je poměrně malý, měří většinou mezi 60 až 90 cm, nikdy ne více než metr. Jedná se o jediného jedovatého hada, který se vyskytuje ve volné přírodě na území České republiky,“ doplňuje chovatel František Šubík.

Stavební práce započaly v první třetině letošního roku. Terária vznikla za pomoci moderní technologie odlitků hornin, jejímž autorem je Jiří Gábriš, který s naší zoo spolupracoval i při realizaci jiných projektů. „Vytvoření zmíněných terárií je první fází úpravy expozic pavilonu exotária. Výhledově bychom tímto způsobem rádi pokračovali k celkové přeměně,“ dodává ředitel zoo Roman Končel.

Nová terária v Ústí

Nová terária v Zoo Ústí nad Labem. Fotografie číslo 1.: Mládě krajty zelené, foto Nikola Roštejnská. 2.: Terárium, foto Nikola Roštejnská. 3.: Psohlavec orinocký, foto Nikola Roštejnská.


Fotogalerie neobsahuje žádnou fotku.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum