V Zoo Brno je k vidění největší holub světa

3. října 2017 - zdroj Zoo Brno

Korunáč Sclaterův (Goura sclateri) je další zajímavý ptačí druh, který je nově chován v Zoo Brno. Samice tohoto největšího holuba světa přijela na Mniší horu z Děčína.

“Korunáči patří mezi měkkozobé, mezi nimiž vynikají nejen svojí velikostí, ale i krásou. Všechny čtyři druhy žijících korunáčů jsou od vyhynutí dronte mauricijského (Raphus cucullatus) největšími žijícími holuby na světě,” upřesnil kurátor chovu ptáků RNDr. Petr Suvorov, Ph.D.

Korunáči obývají tropické deštné lesy Nové Guineje a dosahují velikosti dospělého brojlera s váhou kolem 2,5 kilogramu. Živí se plody a semeny. Mívají jediné vejce, které inkubují asi měsíc. O mládě se starají oba rodiče.

Korunáč Sclaterův, foto: Eva Štěpánková.

“I když umí létat, raději se přesouvají pěšky nebo pouze krátkými přelety mezi větvemi stromů. Společně s kasuáry patří k největším zvířatům Nové Guineje, takže jsou častým loveckým terčem místních obyvatelů,” doplnil Suvorov.

Korunáč Sclaterův je podle IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) řazen spolu s korunáčem vějířovým (Goura victoria) mezi druhy téměř ohrožené, zbývající korunáč novoguinejský (Goura scheepmakeri) a korunáč chocholatý (Goura cristata) patří do kategorie druhů zranitelných. V rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií jsou na korunáče, s výjimkou jednoho druhu, vedeny plemenné knihy. Zoo Brno tak pokračuje v rozšiřování kolekce chovaných ptáků. V tomto roce se návštěvníci mohli poprvé podívat například na vousáky červenožluté, leskoptve purpurové nebo čírky skořicové.

“V současné době sháníme pro samici korunáče také samce. Doufáme, že se nám to podaří v následujících měsících,” uzavřel Suvorov.

Korunáč Sclaterův

Korunáč Sclaterův, foto: Eva Štěpánková.


 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum