ZOO PRAHA: Narodil se vzácný chápan

Zatím se ještě pevně drží matky, za čas začne stejně jako ona používat svůj dlouhý ocas jako pátou končetinu a připojí se ve výběhu k těmto nejobratnějším stromovým primátům. Samice chápana středoamerického Talula přivedla na svět už své šesté mládě a velmi zkušeně se o něj stará. IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) vede chápana středoamerického v červeném seznamu jako ohrožený druh. V Zoo Praha najdete rodinku těchto primátů v expozici Vodní svět.

Samici Chápana středoamerického Talule se narodilo již šesté mládě od jejího příchodu do Zoo Praha. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

„Přišlo zde na svět již osm mláďat. Talula, které se narodilo i poslední mládě, se v roce 2007 stala matkou vůbec prvního chápana odchovaného v naší zoo. Otcem tohoto nového přírůstku je samec Benji,“ sdělil kurátor savců Pavel Brandl. Samice chápanů jsou velice obětavými matkami. Jediné mládě nosí dlouho v náručí nebo na zádech a dalšího potomka mívají až po dvou či třech letech. „Prozatím nemůžeme určit, jakého je mládě pohlaví, všichni primáti si svá mláďata po porodu velmi chrání a prohlídka bude možná až za nějaký čas,“ popsal péči o mládě Pavel Brandl.

Chápani jsou velmi čiperní a obratní. Jejich ocas je delší než samotné tělo a je důležitým pomocníkem při pohybu ve větvích, kterých se dokáže chytit stejně jako končetina. Má na svém konci dokonce lysou plochu pro lepší úchyt. Do Zoo Praha přišli v roce 2005 první zástupci tohoto chovu, kteří osídlili jeden z Opičích ostrovů. V současné době má rodina chápanů v naší expozici pět členů.

ZOO PRAHA: Narodil se vzácný chápan

ZOO PRAHA: Narodil se vzácný chápan.

Foto 1: Samici Chápana středoamerického Talule se narodilo již šesté mládě od jejího příchodu do Zoo Praha. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Foto 2: Samice chápanů středoamerických jsou velice obětavými matkami. Jediné mládě nosí dlouho v náručí nebo na zádech a dalšího potomka mívají až po dvou či třech letech. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Foto 3: Chápani jsou velmi čiperní a obratní. Jejich ocas je delší než samotné tělo a je důležitým pomocníkem při pohybu ve větvích, kterých se dokáže chytit stejně jako končetina. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.


Fotogalerie neobsahuje žádnou fotku.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum