Mladí ibisi z Ostravy budou vypuštěni do volné přírody

7. listopadu 2017 - zdroj Zoo Ostrava

Mladí ibisi z Ostravy budou vypuštěni do volné přírody

Ostravská zoologická zahrada se zapojila do dalšího repatriačního projektu! K mláďatům dravců a sov, které zoo dlouhodobě a zdarma poskytuje pro vypuštění do volné přírody, přibyli i tři mladí ibisi skalní – zástupci jednoho z nejohroženějších ptáků světa – jež posílí divokou populaci v jižním Španělsku.

Ibis skalní (Geronticus eremita) se v minulosti vyskytoval v Evropě (Švýcarsko, Německo, Rakousko, Španělsko, Itálii), severní Africe a na Středním východě. V důsledku ztráty přirozeného prostředí, ilegálního lovu a kladením otrávených návnad došlo na mnoha místech k jeho vyhubení. Koncem 20. století se objevily další hrozby – používání insekticidů a elektrické vedení. Ve volné přírodě dnes žije pouhých 500-600 jedinců, čímž se tito ptáci řadí k nejohroženějším druhům na světě. V Červeném seznamu (The IUCN Red List of Threatened Species) je tento druh zařazen v kategorii kriticky ohrožený. 95 % světové populace dnes žije v Souss-Massa National Park and Tamri v Maroku, asi stovka ptáků přežívá v polodivoké populaci v Turecku, zbytková populace (jen cca 5 ptáků) v Sýrii je pravděpodobně již vyhubená. V roce 2014 byl celkový počet v Maroku odhadován na 524 ptáků, rozmnožilo se zde 115 párů, které odchovaly 192 mláďat.

Mláďata ibisů, foto Sylva Firlová

Evropské zoologické zahrady chovají celkem asi 1200 jedinců a od roku 1998 je jejich chov řízen Evropským záchovným programem (EEP), jehož snahou je záchrana ibisů skalních a jejich návrat do evropských zemí prostřednictvím vypouštění jedinců odchovaných v lidské péči do volné přírody. Díky těmto snahám se ibisi opět vyskytují v Alpách a ve Španělsku.

Ostravská zoo se zapojila do projektu Proyecto eremita zaštiťovaný ZooBotanico de Jerez ve Španělsku a odborem životního prostředí Junta de Andalucia, který projekt financuje a koordinuje. Cílem projektu je obnova volně žijící populace těchto vzácných ptáků v oblasti Andalusie. Mezi lety 2004 a 2009 bylo v rámci španělského projektu vypuštěno celkem 190 ibisů skalních a vypouštění stále pokračuje. Mortalita vypuštěných mladých ptáků je vysoká, přesto se však v roce 2008 vytvořil první hnízdní pár a v oblasti se v roce 2001 vytvořila malá, nezávislá a nemigrující kolonie (zajímavé je, že několik jedinců přeletělo do Maroka). V roce 2014 ji tvořilo 25 hnízdních párů.

Tři letošní mláďata (jeden samec a dvě samice) vylíhnutá v Ostravě 10. května 2017 se dnes vydala na cestu do jižního Španělska. „Všichni jsou to potomci jednoho páru z naší kolonie, kterou tvoří čtyři páry. Zoo Ostrava chová ibisy skalní od roku 2008 a od té doby je také zapojena do Evropského záchovného programu. Za tuto dobu odchovaly naše páry už 22 mláďat, včetně těchto tří. Zbylých 19 bylo na doporučení koordinátora EEP programu převezeno do jiných zoologických zahrad,“ popisuje zooložka Adéla Obračajová. Ibisi skalní obývají během teplejší části roku voliéru společně se supy bělohlavými (viz video), na zimu jsou přemístěni v chovatelském zázemí.

Repatriační projekty mají za cíl posílit, příp. obnovit populaci volně žijících druhů vypouštěním jedinců odchovaných v lidské péči. Z ostravské zoologické zahrady putovalo již více než 500 mláďat do volné přírody. Tyto aktivity naplňují jeden z hlavních cílů moderních zoologických zahrad, tj. přispět k zachování biologické rozmanitosti, a zároveň představují konkrétní nápravu škod způsobených přírodě lidskou činností.

Ibis skalní

Mladí ibisi z Ostravy budou vypuštěni do volné přírody. Fotografie: 1. Mláďata ibisů, foto Sylva Firlová. 2. Snůška 2017, foto Jiří Štěrba. 3. Ibis skalní, foto Pavel Vlček. 4. Nakládání, foto Pavel Vlček. 5. Ibis skalní, foto Pavel Vlček.


Fotogalerie neobsahuje žádnou fotku.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum