Mláďata Zoo Olomouc 2017/2018

5. ledna 2018 - zdroj Zoo Olomouc

Mláďata ze Silvestra a Nového roku

Posledním mládětem roku 2017 je tentokrát mravenečník čtyřprstý narozený na Silvestra a prvním nebo prvními přírůstky letoška jsou potomci binturongů.

Mravenečnice Tara porodila poslední den roku v odpoledních hodinách. Její v pořadí šestý potomek je v pořádku a ona se o něj jako vždy vzorně stará. Mládě je jen několik dní staré a zatím nevíme, jakého je pohlaví.

Terezka, naše chovná samice binturongů, má v posledních letech mláďata vždy kolem přelomu roku. Letos se rozhodla pro porod hned na Nový rok. V tuto chvíli neznáme ani jejich počet, protože si je matka úzkostlivě hlídá a ošetřovatelka pouze podle ozývajících se zvuků předpokládá, že by mohla být mláďata dvě.

Mravenečník s mládětem, foto Zoo Olomouc

Chov v Zoo Olomouc

Mravenečník čtyřprstý:

  • První pár mravenečníků čtyřprstých Darta a Taminu jsme zakoupili v roce 2003 jako tříměsíční mláďata od zahraniční firmy a nevíme přesně, kde se narodili. V srpnu 2006 se narodil sameček Indi, historicky první mravenečník v naší zoo. Opakované zabřeznutí se nedařilo, proto jsme na podzim 2008 vyměnili mladého Indiho za samce Yarise z Dortmundu. Za rok jsme se dočkali narození jeho mláděte samičky Tary a hned v následujícím roce na podzim 2010 porodila Tamina další mládě Tessu.
  • Tara, která byla ubytovaná s Dartem, s ním ve věku necelého jednoho roku zabřezla a na jaře 2011 se stala matkou další samičky Dorotky. Zatímco Tamina další mládě neměla, Tara porodila v květnu 2012 samičku Ellie a v roce 2013 další dceru Tequillu. Poté se delší dobu odchovy nedařily, protože původní mravenečníci už zestárli. V roce 2014 jsme si v rámci chovatelské spolupráce se Zoo Opole zapůjčili samečka Hectora a v září 2015 se narodilo sedmé olomoucké mládě sameček Toby. V tu dobu jsme získali nového samce Chaca pocházejícího patrně přímo z Ameriky. Jeho první mládě porodila Tara v září 2016 a druhým je nynější potomek narozený 31. 12. 2017.
  • Chov těchto chudozubých savců není tedy tak jednoduchý, jak se po určitou dobu zdálo. Momentálně – asi čtrnáct let poté, co se nám dostali do rukou první mravenečníci čtyřprstí, ač z toho nemáme radost, jsme stále jedinou zoologickou zahradou v širokém okolí, která tato zvláštní zvířata nejen chová, ale také je úspěšně rozmnožuje. Celkový počet odchovaných mláďat je momentálně osm, plus nynější devátý přírůstek.

Ilustrační foto binturonga, Zoo Olomouc

Binturong:

  • První binturongy jsme do Zoo Olomouc přivezli v roce 1990 z německé zoo v Darmstadtu. V roce 1993 proběhl neúspěšný pokus o rozmnožení. Další v letech 1995 a 1996 už byly korunovány úspěchy. Samička ovšem nebyla příliš dobrá matka. V průběhu dalšího chovu došlo k několika změnám ve složení chovného páru, ale rozmnožení se již nedařilo.
  • U této jihoasijské šelmy s ovíjivým ocasem je známých několik poddruhů, které se na první pohled sice příliš neliší, ale nemohou se plodně spářit. Sestavení chovu schopného páru tedy není jednoduché.
  • Současný pár Gerry a Terezka se rozmnožují pravidelně a od roku 2012 odchovali již šest mláďat.

Začátek roku tedy považujeme za chovatelsky velmi úspěšný!

Mláďata v Olomouci

Mláďata ze Silvestra a Nového roku v Zoo Olomouc. Foto 1. až 3.: Mravenečník s mládětem. Foto 4. a 5.: Ilustrační foto binturonga. Zdroj Zoo Olomouc.


Fotogalerie neobsahuje žádnou fotku.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum