Samec lva indického odcestoval z Ostravy do Zoo Praha

17. listopadu 2017 - zdroj Zoo Ostrava

Samec lva indického na čas odcestoval z Ostravy do Zoo Praha

Při záchranných chovech ohrožených druhů zvířat je klíčová úzká a nezištná spolupráce mezi zoologickými zahradami, a to nejen v rámci České republiky a Slovenska, ale i v rámci celé Evropy. Smyslem této spolupráce je udržení životaschopné populace druhů v lidské péči, které jsou v důsledku činnosti člověka v přírodě ohroženy vyhubením. To je i důvod dočasného přesunu samce lva indického ze Zoo Ostrava do Zoo Praha. Obě instituce tato vzácná zvířata chovají, zatím se však ani v jedné nepodařilo odchovat mláďata.

Lev indický v přírodě

Lev indický (Panthera leo persicaohroženým poddruhem lva a zároveň jediným, který se vyskytuje na asijském kontinentě. Dříve zasahoval areál rozšíření asijského lva až do jihovýchodní Evropy (Řecko). Dnes se vyskytuje pouze v Národním parku Gir a několika dalších rezervacích na poloostrově Saurashtra v západoindickém státě Gudžarát. Evropské zoologické zahrady včetně ostravské usilují prostřednictvím záchovného programu o jeho záchranu před úplným vymizením. Lvi byli v Asii loveni po dlouhá staletí. Nejvíce byli pronásledováni v 19. století v Indii, kdy důstojníci britské armády zastřelili až 100 lvů ročně. Na počátku 20. století jich zůstalo méně než 20. V roce 1975 byl Gir vyhlášen národním parkem a místní pastevečtí obyvatelé Malhariové byli přesídleni jinam. Počet lvů od té doby rostl. V roce 2010 čítala tamní populace celkem 411 lvů, v roce 2015 to bylo 523. Nyní však počet lvů dosáhl limitu pro chráněná území a dál již populace neroste. Vzhledem k tomu, že lvi žijí na velmi malém území, je jejich existence na velmi křehká. Populaci by z planety mohla vyhubit nějaké nenadálá epidemie, nebo rozsáhlý lesní požár.

Samec lva indického na čas odcestoval z Ostravy do Zoo Praha, foto Pavel Vlček

Lev indický v evropských zoo

V evropských zoologických zahradách je proto chov lvů indických řízen Evropským záchovným programem, jehož cílem je udržet geneticky zdravou a stabilní populaci pro případ, že by ve volné přírodě došlo k prudkému zhoršení situace. Je chován ve více než 40 institucích v počtu okolo 150 jedinců, což není příliš vysoké číslo. V roce 2016 se zde narodilo celkem 40 mláďat, přežilo jich ale jen 27. Nicméně šlo o rok poměrně úspěšný – v roce 2015 to bylo 22 narozených mláďat, z nichž přežila jen čtyři.

Lev indický v Zoo Ostrava

Lvi indičtí jsou v ostravské zoologické zahradě chováni od roku 2006, kdy byl přivezen mladý samec (* 2003) ze zoologické zahrady v anglickém Paigntonu. V průběhu podzimu 2006 k němu přibyla samice (* 2003) ze Zoo Eskilstuna ve Švédsku. Lví pár spolu žil harmonicky několik let, bohužel se nepodařilo jej rozmnožit. Při speciálním vyšetření v roce 2010, které prováděli pracovníci berlínského institutu (IZW), bylo zjištěno, že samice má neoperovatelné cysty na vaječnících, které jí brání v zabřeznutí.  Proto jsme na doporučení koordinátora záchovného programu EEP pro lvy indické v roce 2011 dovezli z Rotterdamu novou mladou lvici (* 2007).

Ani nově sestavenému páru se však zatím nepodařilo odchovat mláďata. V roce 2013 byla zvířata vyšetřena kolegy z IZW a výsledky byly v tomto případě pozitivní – obě zvířata jsou v pořádku a plodná. Samice od té doby již dokonce dvakrát porodila (poprvé 9. března 2015, podruhé 8. ledna 2016). Pokaždé se jednalo o jedno mládě (samici), živé a vyvinuté, které matka sice očistila, ale neměla dostatek dalších zkušeností, aby se o mládě dále postarala. V obou případech mládě do druhého dne uhynulo. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácný a ve volné přírodě ohrožený druh, je při odchovu mláďat vyloučený jakýkoli nepřirozený zásah ze strany člověka. Tak jako v případě jiných šelem i v případě lvů platí, že první vrhy samice často nezvládnou odchovat, ale postupným učením získávají cenné mateřské zkušenosti a dovednosti. To je v souladu s životním cyklem mnohých druhů savců, kteří se svým rodičovským povinnostem učí.

Chovatelé si od přesunu ostravského samce slibují, že by mohl pomoci lvům indickým jak v Praze, tak i v Ostravě. Samec odjel se souhlasem koordinátora chovu lvů indických v době, kdy je jeho partnerka, doufáme, napářená a potřebuje dostatek klidu na předpokládaný porod a následný odchov mláďat. Zároveň může být v mezidobí ostravský samec spojen s pražskými samicemi. Věříme, že se díky této spolupráci můžeme dočkat prvního mláděte lva indického narozeného v Česku – ať už v Ostravě, nebo v Praze.

Lev indický

Samec lva indického na čas odcestoval z Ostravy do Zoo Praha, Foto: 1. Lev indický, 2. Lvi indičtí v Zoo Ostrava, 3. Nakládání bedny, autor Pavel Vlček. 


Fotogalerie neobsahuje žádnou fotku.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum