Kočičí dámy v brněnské zoo mají nové partnery

27. října 2017 - zdroj Zoo Brno

Po příchodu chovného samce margaye (Leopardus wiedii), zapůjčeného v rámci záchovného programu Evropské asociace zoo a akvárií (EAZA) ze Zoo Jihlava, dorazili do brněnské zoo další dva kocourci. Mladý samec kočky pouštní (Felis margarita harrisoni) Abba, který se narodil 8. 9. 2010 v Zoo Tallinn, doplnil v expozici pavilonu Tropické království samici Evu. Kočky pouštní jsou zařazeny do záchovného programu a Eva v něm má významnou pozici jakožto velmi úspěšná matka.

Kočičí dámy v brněnské zoo, foto Eva Štěpánková.

Během svého života v brněnské zoo vychovala spolu se samcem Osirisem hned deset mláďat. Její nejmladší synové odešli na konci roku 2015 do USA, aby podpořili chov tohoto druhu za mořem. Nový chovný samec jaguarundi (Herpailurus yagouaroundi), narozený 10. 8. 2016 v Zoo Poznaň, se zabydluje v expozici pavilonu opic a samici Fioně se představí během nejbližších dnů. Jaguarundi patří v zoologických zahradách k méně zastoupeným druhům a úspěšných odchovů není mnoho.

„Chovné páry koček pouštních i jaguarundi byly v zoo věkově nevyrovnané a na výrazně starších samcích se začal projevovat jejich věk. Zdravotní stav kocoura pouštního Osirise se dlouhodobě postupně zhoršoval a v červenci došlo k jeho úhynu. Samec jaguarundi Fox už pravděpodobně není plodný, protože od úspěšného odchovu v roce 2015 s Fionou neměli další mláďata. Obě samice jsou přitom v reprodukčním věku, proto jsme jim ve spolupráci s koordinátorem záchovného programu a monitorem chovu hledali nové partnery," vysvětluje kurátorka savců Ing. Dorota Gremlicová.

Oba kocouři se po příjezdu rychle aklimatizovali a spojení Abby s Evou proběhlo bez komplikací. Starého chovného kocoura jaguarundi Foxe čeká klidný důchod v péči jeho chovatelky.

Kočičí dámy

Kočičí dámy v brněnské zoo mají nové partnery. Zoo Brno, foto Eva Štěpánková.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum