Záchranná stanice přijímá ježky často zbytečně

11. října 2017 - zdroj Zoo Chomutov

Záchranná stanice v současné době přijímá ježky často zbytečně

Záchranná stanice pro handicapované živočichy v Chomutově v současné době přijímá především ježky, většinu z nich však zbytečně. „Lidé se často snaží zachraňovat ježky, kteří naši pomoc nepotřebují. Pokud není ježek, zraněný, apatický, či jinak handicapovaný, tak je po kontrole zdravotního stavu, zvážení a odčervení opět vypuštěn do volné přírody,“ uvedl zoolog Miroslav Brtnický. „Často k nám veřejnost nosí ježky v domnění, že jde o jedince, kteří by nepřežili zimu. Pokud ale ježek na začátku října váží kolem 250 g, má ještě čas se dostatečně před zimou vykrmit a přečkat jí tak bez obtíží,“ dodal zoolog.

Lidé by se měli nejdříve informovat například na webové stránce http://www.zvirevnouzi.cz, kde je „zvířecí poradna“ s popisem, jak postupovat při nálezu zraněného zvířete nebo opuštěného mláděte a také se veřejnost může podívat na tzv. „ježčí“ kalendář.

Aby měl ježek šanci na úspěšné přezimování potřebuje na konci října vážit přibližně 400 g. Velkou roli hraje také počasí. Ježci upadají do zimního

spánku při poklesu nočních teplot pod bod mrazu. V té době by měl vážit alespoň 600 až 700 g.

Ježci

Záchranná stanice v současné době přijímá ježky často zbytečně.


 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum