Binturongové trojčata

17. března 2018 - zdroj Zoo Olomouc

Kdo má v Zoo bodyguarda?

Chovná samice binturongů Terezka, má v posledních třech letech mláďata vždy v lednu. Před dvěma lety to bylo 27., vloni 11. a letos se rozhodla pro porod hned na Nový rok. Zpočátku jsme neznali ani počet mláďat, matka si je úzkostlivě hlídala. Ošetřovatelka pouze podle ozývajících se zvuků předpokládala, že by mohla být dvě. Koncem ledna už bylo jasné, že jsou mláďata dokonce tři, ale nedalo se k nim stále přiblížit. Hlídala je nejen matka Terezka, ale i roční bratr Emil, který se stal doslova jejich samozvaným bodyguardem a intenzivně od sourozenců ošetřovatelku odháněl. Podobný stav jsme zažili už v případě druhé dcery tohoto chovného páru Barunky, o kterou se zpočátku intenzivně starala i její o rok starší sestra Amálka. Nejmenší z nynějších mláďat, která jsou všechna samičího pohlaví, mělo v šesti týdnech drobné zdravotní potíže. Antibiotická léčba a individuální dokrmování problém vyřešily a věříme, že váhový handicap postupně dožene. Starší bratr učí malé sestry, co všechno je možné v ubikaci podnikat. Má na to už jen pár dní, protože příští týden odcestuje do nového domova.

Binturongové, foto Zoo Olomouc

Chov v Zoo

V olomoucké zoo se s binturongy návštěvníci poprvé setkali v roce 1990. Tehdy se postupně narodila 3 mláďata, pouze o jediné pečovala matka sama. U dvou ostatních se péče ujal v prvním případě ošetřovatel, ve druhém domácí kočka. Od roku 1998 byla snaha sestavit nový chovný pár, úspěch se dostavil až s nynějším párem. Gerry (*2006 Menagerie Paris) a Terezka (*2009 Zoo Praha), kteří přivedli na svět své první mládě v roce 2012, a odchovy se začaly opět dařit. Doposud odchovali šest mláďat a nynější trojčata jsou tedy jejich sedmým až devátým potomkem.

Zajímavosti

  • Binturong je největší cibetkovitá šelma pocházející z Asie. Četnost ve volné přírodě se odhaduje na základě fotopastí. Plantáže palmy olejné nahrazují nemilosrdně jejich domovské pralesy.        V červené knize patří binturong do kategorie „vulnerable“ – zranitelný. V zajetí je chováno kolem 250 kusů. V zoologických zahradách nejsou chováni často hlavně kvůli převažující noční aktivitě a nesnadnému rozmnožování. Jednotlivé poddruhy jsou těžko identifikovatelné, ale vzájemně se nemnoží.
  • Anglické označení „bearcat“ (medvědokočka) je poměrně výstižné, ale původ jeho jména je malajský. Zajímavé vzezření je korunováno skvělým lezeckým uměním. Má pro šelmy vzácný chápavý ocas, který mu ve větvích dodává jistotu. Může viset podobně jako lenochod nebo lézt hlavou dolů jako mravenečník čtyřprstý. Spí na stromě obkročmo s končetinami visícími volně dolů, ale ocasem pevně omotaným kolem větve.
  • Z větší části se živí rozmanitými plody a ovocem, pojídá i drobné živočichy a mršiny. Domorodci ho často ochočují, neboť v domech hubí hlodavce a šváby.

Binturongové trojčata

Chovná samice binturongů Terezka, má v posledních třech letech mláďata vždy v lednu. Foto Zoo Olomouc.


Fotogalerie neobsahuje žádnou fotku.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum