Baribalí narozeniny

Baribalí narozeniny - zdroj Zoo Olomouc

Prvními mláďaty roku 2017 byli potomci mladého páru medvědů baribalů narození 4. ledna. Jsou to první medvíďata tohoto druhu odchovaná v naší zahradě. Vzhledem k mládí a nezkušenosti matky, které jsme potřebovali dopřát maximum klidu na péči o mláďata, trvalo poměrně dlouho, než je mohli vidět i návštěvníci.

Všechno dobře dopadlo, Tracy je skvělá matka a medvíďata se stala velkou atrakcí. Dnes je jim jeden rok. Už dávno víme, že jde o samečka Artura a samičku Amélii, a že jsou to pěkní raubíři. Své kousky celou sezónu předváděli ve výběhu a jak je vidět, ani v zimě se nějak nemají k tomu, aby alespoň pospávali. Zřejmě se těšili na narozeniny. Ukázali nám při nich, že sortiment jejich lumpáren je opravdu nekonečný. Dostali dort a na hraní novou pneumatiku, která je zajímala mnohem víc, než vybrané dobroty.

Střípky z prvního roku života

Otce Mína jsme jako mladého získali v roce 2012 ze soukromého zařízení v Belgii. O rok později k němu byla pořízena samička Tracy, která se narodila v roce 2012 v zemi jejich přirozeného výskytu v Severní Americe. V lednu 2017 přišla medvíďata na svět. Až v polovině února proběhlo první vážení, která ukázalo, že jde o dvojčata rozdílného pohlaví a každé váží zhruba 2 kg. V sedmi týdnech obě postupně otevřela oči a v cca dvou měsících prošla první veterinární kontrolou. Na konci března vážila 3,20 kg, běhala po ubikaci a měla se čile k světu, ale na pohyb venku byla stále ještě malá a nejistá. Začátkem dubna byla při přechodném zlepšení počasí představena médiím. Vhodný čas k opuštění „brlohu“ mezi čtyřmi stěnami ovšem pro ně nastal až v půlce května. Nejprve byla s matkou na několik hodin zkušebně vypuštěna do výběhu, kde mají z bezpečnostních důvodů vytvořenu ohrádku.

Baribalí narozeniny, foto Zoo Olomouc

Trvalo pouze několik okamžiků, než začali oba raubíři hbitě šplhat po všem, co jim přišlo do cesty. Seznámení s elektrickým ohradníkem jasně určilo hranice oblasti jejich pohybu, ale nepříjemné překvapení hodili okamžitě za hlavu a raději se soustředili na kmeny, po kterých šplhali kam až to šlo. Na podzim byla jejich ohrádka zvětšena, aby měli s matkou dostatek prostoru. Uložení k zimnímu spánku se koncem roku nekonalo, zřejmě se jim zima nezdá příliš tuhá, jídla mají dostatek a hlavně mají pořád něco důležitého na práci.

Zajímavosti

  • Medvěd baribal je běžně rozšířeným druhem Severní Ameriky. Jeho původní populace čítaly přes dva miliony jedinců, díky nekontrolovatelnému lovu a ničení životního prostředí po evropské kolonizaci klesly asi na 200 000 jedinců. V současné době se díky částečné ochraně zvedly a odhadují se na 800 000 kusů. Ročně se uloví asi 30 000 baribalů pro trofeje a kožešinu.
  • K páření dochází v letních měsících. U medvědů se vyskytuje tzv. utajená březost, kdy se vývoj zárodku na několik měsíců zastaví a mláďata se rodí až v zimě v lednu a v únoru v brlohu. Celková doba březosti proto trvá okolo 7 – 8 měsíců, doba vývoje zárodku je asi 2 měsíce. Samice rodí obvykle 2 – 3 mláďata. Mláďata jsou slepá a váží 200 - 400 g. Teprve po několika měsících začnou opouštět na kratší dobu brloh. Mláďata se osamostatňují v jednom a půl roce věku.
  • Samice pohlavně dospívají ve 3 – 4 letech, při dostatku kvalitní potravy i dříve, samci ve 4 – 5 letech.
  • V Zoo Olomouc patří tato zvířata mezi mediálně známé jedince. V roce 2015 se jejich adoptivními rodiči stal filmový štáb České televize, který si je oblíbil při natáčející další sérii cyklu detektivních příběhů s názvem „Detektivové od Nejsvětější trojice“, a to třídílné řady „Pět mrtvých psů“.

Baribalí narozeniny

Baribalí narozeniny, foto Zoo Olomouc.


Fotogalerie neobsahuje žádnou fotku.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum