Vodní žába v Pavilonu evoluce

Zdroj tisková zpráva ZOO Ostrava

Menší akvárium v Pavilonu evoluce obývá vedle hejnka ryb i jeden zástupce obojživelníků - drobnější žába drápatečka Boettgerova, která vodní prostředí neopouští ani v dospělosti.

Vodní žába

Drápatečka Boettgerova (Hymenochirus boettgeri) je poměrně malá žába dorůstající do velikosti okolo 4 cm. I v dospělosti žije trvale ve vodě a pravidelně vyplouvá k hladině, aby se nadechla (viz video). Mezi prsty na nohou má plovací blány. Vyskytuje se v západní Africe v povodí řeky Kongo. Obývá klidnější a pomalu tekoucí vody zastíněné porostem stromů. Živí se larvami hmyzu a dalšími bezobratlými živočichy. Patří do čeledi pipovití, jejíž zástupci se vyznačují mimo jiné tím, že nemají hlasivky, tudíž nevydávají žádné hlasy typické třeba pro skokany. V přírodě zatím nepatří drápatečka k ohroženým druhům, ale v budoucnu se tak může stát zejména v důsledku ubývání jejího přirozeného prostředí, tj. původních deštných lesů, a jejich přeměna na zemědělskou půdu. Velmi často se také chová jako domácí mazlíček.

V zoo najdete africké vodní žáby v Pavilonu evoluce v akváriu společně s halančíky Amietovými. Akvárium je umístěno v prostorách vnitřní vyhlídky do venkovního výběhu šimpanzů.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum