Tygři sumaterští v Zoo Jihlava mají mláďata

11. dubna 2018 - zdroj Zoo Jihlava

Tygři sumaterští v Zoo Jihlava mají mláďata!

Jihlavská zoologická zahrada se raduje z velmi vzácného odchovu. Dvě mláďata tygra sumaterského (Panthera tigris sumatrae) se narodila 28. března 2018, tedy přesně v den, kdy jejich matka Činta oslavila svoje páté narozeniny!

Samice Činta se v Jihlavě narodila jako teprve třetí mládě sumaterského tygra a to po dvaceti letech od jejich prvního odchovu. Mladá tygřice se hned po svém narození stala nekorunovanou královnou Zoo Jihlava, jejím kmotrem se stal populární zpěvák Tomáš Klus, který jí i osobně vybral jméno Cinta „Činta“, což v indonéštině znamená láska.

Otec tygřat, samec Dandys, se narodil v roce 2012 ve varšavské zoo v Polsku. V roce 2014 byl přivezen do Zoo Brno, kde se zatím, asi i díky svojí nezkušenosti otcem nestal. Nyní chovatelé doufají, že úspěšné spáření a klidné soužití s Čintou bude pro Dandyse výhodou, až se v průběhu jara vrátí zpět do brněnské zoo k samici Satu.

Tygr Sumaterský, ilustrační foto - autor Monka Betley

„Samice tygra sumaterského je březí asi 100 dní a mláďata jsou po porodu slepá, velice omezeně pohyblivá a zcela bezmocná. Nyní koťata slaví první dva týdny od svého narození. Vzhledem k tomu, že samice Činta je nezkušená prvorodička, panuje v pavilonu šelem klidový režim, kdy je otevřen lidem pouze ve dnech s nízkou návštěvností. Malá tygří koťata zatím obývají porodní box, kde je jejich matka bedlivě střeží. S každým dalším dnem se však šance na přežití dvou malých tygřích koťat zvyšuje. Zatím však ani samotní chovatelé nevědí, jakého jsou mláďata pohlaví, protože jakákoliv manipulace s nimi kvůli případnému stresu Činty nepřipadá v úvahu. Také proto je zatím není možné fotit, ani filmovat. Pracovníci zoo předpokládají, že koťata budou začínat lézt a opouštět porodní box více jak měsíc po svém narození.“ Dodává ředitelka jihlavské zoo Ing. Eliška Kubíková. 

Tygr sumaterský je nejmenším poddruhem tygra, jehož původní domovinou je ostrov Sumatra v Indonésii. Živí se nejrůznějšími obratlovci až do velikosti jelena, divokého prasete, nebo menšího buvola. V jejich přirozeném prostředí tropických pralesů se dají počty těchto tygrů jen těžko odhadnout. Ve volné přírodě se pravděpodobně stavy těchto tygrů pohybují okolo 400 zvířat. Proto je tygr sumaterský zařazen mezi druhy kriticky ohrožené vyhubením. Za snižování počtu tygrů ve volné přírodě může nejen ztráta jejich přirozeného prostředí, ale také pytláci - tygří kosti i jiné části tygřího těla jsou velice ceněným lékem v tradiční čínské medicíně, navíc kvete i černý trh s tygřími kůžemi a kostmi za účelem získávání trofejí.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum