Tygr Dandys se vrací do Brna

20. dubna 2018 - zdroj Zoo Jihlava

Tygr Dandys se vrací zpátky do Zoo Brno 

Tygří táta dvou malých koťat tygrů sumaterských Dandys odcestoval v pátek 20. dubna zpět do svojí domovské zoo v Brně. Tam se na něj těší nejen jeho partnerka Satu, ale zejména chovatelé, kteří díky Dandysovu otcovství vědí, že je samec nejen plodný, ale také získal řadu cenných zkušeností s úspěšným pářením a soužitím s jihlavskou tygřicí Čintou.

Dandys a Cinta, foto Petr Zídek

„Dandys přijel do Zoo Jihlava na konci října po skončení hlavní návštěvnické sezony. Jeho transport a následné spojování s Čintou jsme měli naplánované tak, aby se případná koťata narodila na jaře. Oba tygři si natolik sedli, že již po necelém týdnu chovatelé pustili Dandyse za Čintou. Hned v listopadu následovalo první páření, které však bylo neúspěšné, takže se vše po necelém měsíci opakovalo. Poté spolu tygří pár báječně fungoval až do konce března, kdy chovatelé i podle změn Čintina chování oba tygry oddělili. Hned poté následoval 28. března úspěšný porod dvou malých tygřat. Od té chvíle již byli Činta s Dandysem rozděleni, což je přirozené, neboť i v přírodě se obě pohlaví tygrů setkávají a delší dobu spolu žijí pouze v období námluv.“ Vysvětluje ředitelka zoo Eliška Kubíková.

Dandys, foto Josef Svoboda

„Nyní budou mít koťata necelý měsíc, a co nevidět budou sama vylézat z porodního boxu. Činta bude mít spoustu práce, aby péči o sílící a rostoucí koťata zvládla. Dandys by navíc musel být stejně po dobu asi dvou let od koťat i od Činty oddělený. Takže nastal čas, aby využil svoje zkušenosti a vrátil se zpátky do brněnské zoo, jejímuž vedení zvláště děkuji za vstřícnost a skvělou spolupráci, která rozmnožení tohoto vzácného poddruhu tygra umožnila.“ Dodává Kubíková.

Den Země v Zoo Jihlava

V neděli 22. dubna se mohou návštěvníci těšit na oslavu Dne Země v jihlavské zoo, který bude probíhat v areálu zoo od 10 do 16 hodin. Připraven bude pestrý program se soutěžemi a hrami nazvanými „Lesní putování“, nebude chybět ani keramická dílnička, malování na obličej, povídání o životě v mokřadech od členů „Ochrana a management, z. s.“, nebo malování bavlněné látkové tašky ve tvořivé dílničce.

Návštěvníci se mohou také těšit na oblíbené letové ukázky dravců a sov v 11 a ve 14 hodin s manželi Evou a Edou Školoudovými.

Prvních 300 klientů České průmyslové zdravotní pojišťovny bude navíc mít po předložení svého zdravotního průkazu vstup do zoo zdarma!

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum