Travič na Benešovsku?

16. února 2018 - zdroj Ing. Michala Jakubův Záchranná stanice pro živočichy ZO ČSOP Vlašim

Travič na Benešovsku?

Nejednou média zveřejňovala zprávu o travičském útoku na orly mořské nebo vydry říční. I pro těžkosti s hledáním a dopadením pachatelů se situace bohužel opakuje. Tentokrát se případ podezřelý z travičství odehrává zhruba na třetině cesty mezi Benešovem a Vlašimí.

„Dne 13.2. 2018 jsme vyjížděli k případu mrtvého orla mořského. Který byl nalezen na farmě Pecínov, přímo na pastvině. Byla vedle něj i mrtvá napůl snědená bílá slepice. Orla našel zaměstnanec farmy Pecínov, který se tam stará o koně, a hned nám zavolal,“ oznamuje Petr Švingr, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ZO ČSOP Vlašim.

K trávení se používá především karbofuran. Přesněji řečeno zakázaný insekticid, který tento nervový jed obsahuje. K usmrcení jakéhokoli zvířete stačí jen pár kapek a otrávené návnady jsou tak potencionálně nebezpečné i pro člověka. V Evropské unii je karbofuran zakázán již od roku 2008, a to nejen jeho použití, ale také jeho skladování a prodej. I tak se ale leckde schovávají staré zásoby.

Uhynulý orel mořský nalezený u Pecínova, foto Petr Švingr

„Ihned jak jsme tento případ zaznamenali, jsme to oznámili na Českou společnost ornitologickou, předsedovi panu Zdenkovi Vermouzkovi, a na Obvodní oddělení Policie ČR do Benešova, která případ začala ihned řešit jako trestní čin. Ještě ten den si pro orla i pro slepici přijeli lidé ze Státního veterinárního ústavu, aby provedli pitvu, zda se jedná o karbofuran. Na místě nálezu byl také proveden průzkum okolí pomocí cvičeného psa, který nalezl ještě zbytky selete, srnky, 2 krkavce a jednoho dalšího dravce a byly nalezeny i návnady,“ popisuje následný postup pan Švingr.

Pokud byste narazili na mrtvého dravce poblíž návnady, více uhynulých zvířat poblíž sebe či měli jiné podezření na nelegální trávení, neprodleně kontaktujte Státní veterinární správu a Policii ČR. Na zvířata ani návnadu přitom, nesahejte! Jed není toxický pouze po jeho požití, ale také po vdechnutí či potřísnění kůže. Karbofuran působí na nervovou soustavu a může způsobit až celkové ochrnutí a smrt udušením.

„Místo nálezu otrávených návnad je jen kousek od Dobříčkova, kde se už v minulém roce řešily případy nalezených otrávených krkavců. Vše bylo předáno Policii České republiky k dalšímu prošetření. Zatím bohužel nic konkrétního z vyšetřování nevíme a ani v tomto případě nevíme, o jaký jed se jednalo. O výsledcích pitvy a o postupu vyšetřování budeme dále informovat,“ doplňuje Petr Švingr.

Pátrání po pytlácích bývají v naší zemi bohužel zdlouhavá a k dopadení pachatele dochází pouze ve zlomku případů. Proto doufáme, že tentokrát viník trestu neunikne.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum