Přijďte se rozloučit, tapír „Punťa“ míří na Tchaj-wan

16. února 2018 - zdroj Zoo Praha

Přijďte se rozloučit, tapír „Punťa“ míří na Tchaj-wan

Pražskou zoo – a s ní samozřejmě i její návštěvníky - čeká nelehké loučení. Již brzy ji opustí dvouletý samec tapíra čabrakového Budak Puntja, zvaný jednoduše Punťa. Někdejší hvězdné mládě, a vůbec první odchované mládě tohoto ohroženého druhu v Zoo Praha, se koncem února odloučí od své matky Indah a poputuje do vyhlášené Zoo Taipei na Tchaj-wanu. Přijďte se na něj ještě podívat.

Koncem února Zoo Praha opustí dvouletý samec tapíra čabrakového Budak Puntja, zvaný jednoduše Punťa. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Tapír čabrakový patří mezi ohrožené druhy, hlavně kvůli pěstování palmy olejné. Počty těchto pralesních savců v přírodě klesly během posledních tří generací o více než polovinu, zhruba na pouhých 5 000 jedinců. Ve 25 evropských institucích žije pouze 52 zvířat a za posledních 5 let se podařilo odchovat jen sedmnáct mláďat. I v pražské zoo vedla k prvnímu odchovanému mláděti dlouhá a strastiplná cesta.

„První mládě tapíra čabrakového se v Zoo Praha narodilo v roce 1967, ale ještě týž den bohužel uhynulo. Od roku 1994, po úhynu samce Bédi, byl chov tapírů v pražské zoo na dlouhá léta přerušen, až do roku 2010, kdy jsme získali sourozenecký pár Indah a Vasana. Toho v roce 2011 nahradil nepříbuzný samec Niko a od té doby jsme se těšili na mládě,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Když se 15. října 2015 narodil Budak Puntja, okamžitě se stal hvězdným mládětem.“

Tapír Budak Puntja se v Zoo Praha narodil 15. října 2015 a okamžitě se stal hvězdným mládětem. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

O to hůř se ale zaměstnancům zoo a návštěvníkům bude po dvou letech s Punťou loučit. Velmi oblíbený je i pro svou přátelskou, zvídavou povahu. „Je zábavné sledovat, jak blbne venku ve výběhu, skáče přes překážky, nebo se nechává krmit. Kdyby mohl, nechal by se krmit k prasknutí. A moc rád se taky nechává drbat. Při správném drbání si lehne na zem a nastaví břicho,“ popsal chovatel Ota Melichar.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum