Proč v roce 2018 zavítat do ústecké zoo?

24. ledna 2018 - zdroj Ústí nad Labem

Proč v roce 2018 zavítat do ústecké zoo?

Zoo Ústí nad Labem slouží jako místo poznání, odpočinku, relaxace a zajímavých zážitků. I v roce 2018 nabízí svým návštěvníkům spoustu novinek, ať již se týkají přímo zvířat v podobě narozených mláďat (které ovšem nejde slibovat dopředu), tak i nových obyvatel zoo, nových expozic či akcí pro veřejnost.

Za nové obyvatele lze jistě stále považovat tučňáky brýlové, tedy druh, který se představil veřejnosti v závěru loňského roku. Jedná se o „angličany“, neboť pocházejí ze Zoo&Aquarium Living Coasts, Torquay ležící na jihozápadním pobřeží Velké Británie. Čtyři samci a šest samic se v této zoo podařilo odchovat v letech 2015 a 2016, na sever Čech přišli na doporučení koordinátora Evropského chovného programu (EEP). Jedná se o druh, který návštěvníci nikde jinde v České republice neuvidí, navíc i ústecká zoo chová tučňáky ve své historii vůbec poprvé. Tučňáci obývají rekonstruovanou expozici s umělými skálami a průhledy pod vodou, takže pohled na ně, ať již na souši nebo při plavání pod vodou je hodně působivý, a proto se jistě stanou velkým tahákem pro návštěvníky zoo.

Tučňáci brýloví, foto Ústí nad Labem

Rok 2018 znamená pro ústeckou zoo oslavy významného výročí, neboť uplyne 110 let od založení soukromé ptačí rezervace zvané Lumpepark, která se po 2. světové válce postupně přeměnila na zoologickou zahradu. Osobnost zakladatele ptačího parku Heinricha Lumpeho a unikátní historie areálu budou připomínat některé akce a aktivity letošního roku, přičemž již v roce 2017 byly vydány některé tiskoviny (dvojjazyčný leták o Naučné stezce Lumpeparku a česká a německá publikace mapující historii od roku 1908), proběhla výstava o životě a díle Heinricha Lumpeho, bylo natočeno DVD Vítejte v ptačím ráji. Jeho premiéra spojená s besedou s tvůrci a prezentací dalších historických materiálů proběhne v druhé polovině března a bude zároveň pozvánkou na velkou akci k zahájení letní sezóny, která se koná v sobotu 7. dubna 2018, samozřejmě v historickém duchu.

Kromě tradičních akcí, které zoo pořádá každý rok, přichází za návštěvníky i s novinkami. Tou nejbližší je promítání dokumentů z festivalu Jeden svět, které upozorňují na palčivá témata spojená s ochranou přírody a s vlivy lidské civilizace. V rámci projektu Promítej i ty! je v únoru a v březnu vždy jednou za 14 dní ve čtvrtek od 16.30 hodin v Zooškole Heinricha Lumpeho připravena produkce jednoho ze čtyř vybraných filmů. Vstup na promítání je zdarma, ale kvůli omezené kapacitě je třeba přihlásit se předem na e-mail vzdelavani@zoousti.cz. Jako bonus bude před každým filmem prezentováno i nové DVD Vítejte v ptačím ráji.

Termíny a názvy dokumentů jsou zveřejněny na webových stránkách zoo:

  • 8. února – 10 miliard – co máte na talíři?
  • 22. února – Krev v mobilech
  • 8. března – Na sever od moře
  • 22. března – Kola versus auta

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum