Nová naděje pro damany stromové

1. února 2018 - zdroj Zoo Ostrava

Zoo Ostrava: Nová naděje pro damany stromové

Damany stromové chová ostravská zoologická zahrada od roku 2009. V současné době nejsou tito drobní příbuzní slonů v žádné jiné zoo na světě a pouze v Ostravě se je podařilo rozmnožit! Aktuálně čítá ostravská damaní populace devět jedinců. Nejmladšími přírůstky jsou dvojčata narozená v polovině ledna. A nadějí na další rozšíření chovu jsou dva nově sestavené páry.

Zpočátku byli damani stromoví chováni pouze v chovatelském zázemí, kde se několikrát úspěšně rozmnožili. V roce 2016 byla v ostravské zoo otevřena expozice Noční Tanganika a návštěvníci mohli poprvé pozorovat tohoto tajemného afrického savce. „Novou expozici obýval samec, který před několika dny vytvořil pár s mladou samičkou. Spojení proběhlo dobře a bez vážných komplikací. Návštěvníci tak budou mít možnost pozorovat větší aktivitu i interakce mezi nově sestaveným párem. Dobrým znamením je i zjištění, že po týdnu začala obě zvířata používat společné místo jako záchodek, do té doby mělo každý svůj kout,“ popisuje vrchní chovatelka Jana Kanichová.

Daman stromový, foto Jana Kanichová

Druhý pár byl sestaven v zázemí. Mladé samičky, které vytvořily nové páry, jsou sestry narozené v ostravské zoo v lednu 2017. „Jsou velkou nadějí pro další chov damanů stromových. V roce 2015 totiž zůstala v rámci celosvětové populace v lidské péči pouze jedna jediná samice, a to v Zoo Ostrava. Situace vypadala beznadějně až do loňského roku, kdy naše samice v zázemí porodila dvě samičky,“ vysvětluje vedoucí zoologického oddělení Jiří Novák. Stejná samice porodila 16. ledna 2018 další dvě mláďata, u nichž ale zatím neznáme pohlaví. Ostravská populace damanů stromových tak momentálně čítá devět jedinců – čtyři samce, tři samice a dvě mláďata. Jedná se zároveň o celosvětovou populaci chovanou v lidské péči mimo Afriku!

Ostravští chovatelé dokonce založili Pracovní skupinu pro damany v Zoo Ostrava. Vzhledem k tomu, že se tato zvířata chovají pouze v Zoo Ostrava, je velice důležité, abychom pečlivě zaznamenávali získané zkušenosti v chovu a sdíleli je na domácí i mezinárodní půdě. Výsledky práce této skupiny byly prezentovány na Výroční konferenci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) v Belfastu v září 2016. O těchto zvířatech zaměstnanci zoo také publikují odborné články.

Damani patří do starobylé skupiny placentálních savců zvané Afrotheria, která zahrnuje například také slony, sirény a hrabáče. Dnes žije celkem pět druhů damanů, přičemž tři z nich jsou takzvaní stromoví damani rodu Dendrohyrax. Daman stromový (Dendrohyrax arboreus) se vyskytuje pouze v lesích východní Afriky. Na předních končetinách mají čtyři a na zadních tři prsty zakončené nehtovitými kopýtky. Na kopýtka našlapují pouze v běhu. Jinak se pohybují po měkkých polštářcích na chodidlech, kam ústí žlázy vylučující lepkavý sekret, který jim umožňuje snadný pohyb po skalách (u pozemních damanů rodů Procavia a Heterohyrax) a při šplhání ve větvích (rod Dendrohyrax). Tyto lysé polštářky mají výbornou přilnavost. To je zřejmě hlavní uzpůsobení stromovému způsobu života – jinak je těžko představitelné, jak by mohl daman se svými tělesnými proporcemi a bez např. chápavého ocasu, protistojného palce, ostrých drápů apod. vůbec být stromovým zvířetem…

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum