Sudánův zdravotní stav se zhoršuje

1. března 2018 - zdroj 

Safari Park Dvůr Králové - avízo: Sudánův zdravotní stav se zhoršuje

Vážení příznivci dvorského safari parku, bohužel máme špatné zprávy z Keni. Zdravotní stav Sudána, posledního samce nosorožce tuponosého severního na světě, se začíná výrazně zhoršovat. Vzhledem k jeho pokročilému věku navíc není velká naděje na jeho zlepšení.

Nosorožec Sudán, foto Jan Stejskal/Safari Park Dvůr Králové

Na konci roku 2017 se na Sudánově pravé zadní noze rozvinula infekce, která souvisela s jeho vysokým věkem. Tým veterinářů z několika zemí okamžitě posoudil vážnost zranění a nasadil léčbu, na kterou samec dobře reagoval. V lednu a až do poloviny února se znovu normálně pohyboval a jeho stravovací návyky se rovněž vrátily do normálu. Výrazně se zlepšila i jeho celková aktivita.

V posledních dnech se ovšem projevila další infekce, mnohem hlubší a přímo pod tou původní. Znovu byla zahájena léčba a navzdory velkému úsilí veterinářů a ošetřovatelů, kteří Sudánovi poskytují nepřetržitou péči, se zranění nehojí dobře. Současný stav Sudána v nás vyvolává velké obavy – jde o velmi staré zvíře a my nechceme, aby jakkoli trpěl.

Nosorožec Sudán, foto Jan Stejskal/Safari Park Dvůr Králové

O vývoji jeho zdravotního stavu budeme nadále informovat. Budeme vám vděční, pokud na Sudána budete myslet společně s námi.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum