Mrazy trápí zvířata

2. března 2018 - zdroj Ing. Michala Jakubův Záchranná stanice pro živočichy ZO ČSOP Vlašim

Pomozte divokým zvířatům lépe přečkat silné mrazy

S nástupem března se těšíváme na jaro. Místo oteplení ale udeřily silné mrazy a znovu tak nasazujeme čepice, rukavice a utíkáme domů k topení. Divoká zvířata však takové vynálezy nemají a musí se s nízkými teplotami vypořádat po svém. A my jim v tom můžeme pomoci. Jak?

„S nástupem mrazů vzrostl počet telefonátů nahlašujících nám přimrzlé labutě. Ty však přimrzají jen výjimečně, jak se ostatně ve všech případech ukázalo. Po vyplašení labutě normálně z ledu vstaly a popošly dál. Za velkých mrazů se k nám spíše než přimrzlá zvířata dostávají silně vysílená. Jako například nutrie z Habrkovic anebo někteří dravci,“ oznamuje Petr Švingr, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ZO ČSOP Vlašim.

Vysílená káně, která byla nalezená zapadaná sněhem, foto Archiv ZO ČSOP Vlašim

Zvířata jsou k přečkání zimy adaptována. Mají hustou srst či peří a umí si hledat různé úkryty. V mrazivém počasí je však pro ně limitující dostatek potravy a také klid, aby nashromážděnou energii neplýtvaly. Proto naplňte krmítka a zvířata v přírodě zbytečně neplašte vycházkami a lyžováním mimo běžně využívané trasy.

„Základní plodinou, která patří do krmítka, je slunečnice. Ostatní obilniny, nadrcené ořechy či třeba zavěšený kus loje ale jídelníček příjemně zpestří a přiláká ke krmítku více druhů ptáků. Na okrajích obcí je vhodné udělat zásyp s pšenicí pro bažanty a koroptve a o příspěvku do krmelců v lesích je nejlepší domluvit se předem s místními myslivci. V mrazech by lidé přitom neměli zapomínat na vodu! Té je nyní v tekoucím stavu velký nedostatek. Miska s denně měněnou vodou či zahradní jezírko s prosekanou dírou v ledu je pro zvířata k nezaplacení,“ radí Petr Švingr.

Pokud najdete vysílené divoké zvíře, neváhejte kontaktovat nejbližší záchranou stanici, kde vám poradí, jak mu pomoci, anebo zvíře rovnou převezmou do své péče. Do přírody jej pak vrátí, až se počasí umoudří.

„Nyní máme ve stanici celou řadu pacientů, kteří u nás už jen čekají na příznivější podmínky k vypuštění. Například zajíc polní, dva puštíci, jeden po operaci křídla a druhý otřesený po srážce s autem, kavka, tři mladé veverky a labuť. Taky želvy u nás čekají na jaro, až budou moct zpátky do jezírka a samozřejmě cca 40 ježků, kteří u nás zimují,“ vyjmenovává pan Švingr.

Jaro snad už klepe na dveře. Pomozte divokým zvířatům, aby jej mohli přivítat spolu s námi.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum