Mládě pandy červené

V ústecké zoologické zahradě je důvod k radosti, po pěti letech se zde narodilo mládě pandy červené! „Malá panda přišla na svět 5. července, jedná se o prvního společného potomka samce Eugenia a samice Anmar, která přicestovala v loňském březnu z anglického Drusillas Zoo Parku. Na počátku panovaly obavy, jak svou úlohu rodičů oba zvládnou, avšak odchov probíhá bez problémů a oba novopečení rodiče se o přírůstek vzorně starají. První měsíce svého života stráví mládě spolu se svou matkou v boudičce, která jim slouží jako úkryt. Návštěvníci ho tak budou moci vidět za několik týdnů, až začne prozkoumávat expozici,“ sděluje tiskový mluvčí Matěj Kynšt.

Mládě pandy, foto Ingrid Veselá Volfová

„Naše zoo chová tento druh od roku 1996, kdy byl tento druh v českých zoologických zahradách relativně vzácný. Prvními zvířaty byly dvě samice pocházející ze zoologické zahrady v Barceloně. O čtyři roky později přišel z italské zoologické zahrady Parco Natura Viva Bussolengo tříletý samec jménem Sole. První mládě v historii ústecké zoo se narodilo v roce 2000, jednalo se o samce, který dostal jméno Shiroshima. V roce 2007 následovala dvojčata pojmenovaná Pat a Mat. O osm let později přišel na svět sameček, který byl pojmenován Sikkim. Letošní přírůstek je tedy pátým narozeným mládětem. Prozatím neznáme pohlaví, jelikož je na veterinární prohlídku příliš brzy. Až první kontrola rozhodne, zda se budeme radovat z dalšího samečka či z první samičky,“ přibližuje zástupce ředitele pro chov a zahradnictví Lukáš Štěrba.

Pandy červené patří mezi stromové šelmy obývající střední Asii. Jejich typická červená srst je chrání před chladem, jelikož obývají vysoké nadmořské výšky (až 4000 m. n. m.). Jedná se o zvířata, která výborně šplhají do korun stromů, kde tráví i většinu času. Vysoké stromy poskytují úkryt před predátory a také ceněnou lahůdku ve formě ptačích vajec. Hlavní složku pandího jídelníčku však tvoří listy a výhonky bambusu. Pandy červené jsou vedeny jako ohrožený druh, a to především díky ztrátě přirozeného prostředí a také lovu kvůli atraktivní kožešině. V zoologických zahradách se již dnes jedná o zcela běžný druh, oblíbený především u dětí.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum