Lama u zubaře

27. září 2020

Samec lamy vikuně absolvoval prohlídku chrupu

Někdy i zvířata ze zoologické zahrady musí k zubaři. Nejčastěji je to s akutními problémy, některé druhy však potřebují kontrolu chrupu i z preventivních důvodů, jakým je například přerůstání. Jedním ze zvířat, které na tyto problémy trpí, jsou lamy. „Ty jsou v přírodě zvyklé konzumovat velmi tvrdou vegetaci, čímž dochází k přirozenému obrušování zubů. Ale v zoo, kde se krmí hlavně lučním senem, k přerůstání zubů docházet může, a proto je potřeba je jednou za čas obrousit.

Lama vikuňa - broušení zubů

Pokud by zvíře takovou péči nedostalo, mohl by chrup přerůst natolik, že by ho omezoval v příjmu potravy,“ vysvětlil vrchní chovatel Zoo Děčín Petr Haberland. Dnes takovou pravidelnou prohlídku chrupu absolvoval mimo jiné i samec lamy vikuně. Byly mu obroušeny nejen přerostlé přední zuby, ale také špičáky.

Lama vikuňa - broušení zubů

„Velmi ostré zahnuté špičáky používají samci v soubojích o samice. Jeden druhého dokáže do krve potrhat nebo dokonce vykastrovat. Náš samec je sice ve stádě jediný, ale v době říje se chová agresivně i k samicím. Vloni svými zuby poranil jedné ze samic oční víčko tak, že jí ho musela veterinární lékařka zašít,“ doplnil vrchní chovatel. S upraveným chrupem je tak samec vikuně pro ostatní členy stáda méně nebezpečným.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum