Guarouba zlatý

10. července 2018 - zdroj Zoo Ostrava

Mláďata vzácných papoušků – guaroub zlatých

V jedné z papouščích voliér v ostravské zoologické zahradě je pěkně hlučno. Páru vzácných guaroub zlatých se podařilo odchovat dvě mláďata, která jsou nápadná nejen jasně žlutou barvou, ale také pronikavým křikem.

Rodičovský pár těchto vzácných papoušků získala Zoo Ostrava v roce 2006 ze zoologické zahrady z Loro Parque na Tenerife. Prvního odchovaného mláděte se dočkala v roce 2010. Do letošního roku se ptákům podařilo odchovat celkem 14 mláďat. V současné době mohou návštěvníci zoo vidět dvě mláďata vylíhlá v lednu 2018. Ta společně s chovným párem obývají jednu z voliér papoušků vblízkosti pavilonu Tanganika. Kolemjdoucí návštěvníky lákají svým pronikavým křikem. V teplých letních dnech je mohou lidé vidět, jak využívají rosení a sprchování.

Guarouba zlatý, foto Y. Svobodová

Domorodý název tohoto papouška je ararajuba“, což znamená žlutý ara. U nás je často označován jako aratinga, ale s jinými druhy arating není příbuzný. Ostravská zoo je jediná z českých zahrad sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad, která tyto papoušky chová. V rámci Evropy je guarouba zlatý chován ve třinácti evropských zoologických zahradách (včetně ostravské), ale úspěšně jej množí pouze ve dvou – v Zoo Ostrava a Zoo Parc de Beauval.

V Červeném seznamu ohrožených druhů (IUCN Red List of Threatened Species) je veden v kategorii zranitelný (Vulnerable). Je ohrožen zejména ničením přírodního prostředí (stavba cest, těžba dřeva), nelegálním odchytem pro obchod a lov (je loven především pro maso, peří, zábavu a proto, že ničí lidem úrodu). Podle BirdLife Innternational do roku 2012 byla divoká populace odhadována na 1000-2500 jedinců. V současné době však díky přísné ochraně přirozeného prostředí stoupl počet jedinců až na 10-20 tisíc.

Guarouba zlatý (Guarouba guarouba) obývá pouze deštné lesy severovýchodní Brazílie v povodí Amazonky od dolního toku řeky Xingú a Tapajós. Byl zaznamenán i v přiléhajícím Maranhão. V jiném prostředí se nevyskytuje. Jsou to skupinoví, družní ptáci a také poměrně hluční. Hnízdí od prosince do dubna. Samičky snáší do dutin stromů 2-3 vejce. O mláďata pečuje několik dospělých jedinců.

Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum