Alexandr čínský

8. září 2018 - zdroj Zoo Ostrava

Nový druh v zoo – otužilý papoušek z hor

Návštěvníci ostravské zoologické zahrady mají od tohoto týdne možnost vidět nový druh – středně velkého pestrého papouška alexandra čínského. Skupina těchto otužilých papoušků z hor obývá upravenou voliéru, ve které byli dříve k vidění výři velcí. Nová expozice se nachází u Voliér ptáků Tibetu a Číny nedaleko vstupu do zoo.

Alexandr čínský, foto Sloviak

Alexandr čínský (Psittacula derbiana) patří k nejpestřeji zbarveným alexandrům. Dospělý samec a samička jsou snadno rozlišitelní díky odlišnému zbarvení zobáku (samci mají červenou horní část zobáku, samice černou) i odlišnému opeření. Mladí jedinci nejsou tak pestří. Vyskytuje se pouze v horách s vlhkými stálezelenými lesy v Tibetu a v Číně (provincie Sečuán a Jün-nan) a v indických státech Arunáčalpradéš a Ásám. Jeho biotopem jsou jehličnaté a smíšené lesy, porosty rododendronů i kulturní krajina v nadmořských výškách 1 250 až 4 000 m. Živí se hlavně semeny stromů, různými bobulemi, ale zalétá i na pole s obilím a kukuřicí a do ovocných sadů. Hnízdí ve stromových dutinách. Samice snáší obvykle 2-4 vejce a mláďata se líhnou po inkubační době 23 dní a plně opeření jsou po 8 až 9 týdnech. V Červeném seznamu ohrožených druhů je tento otužilý pestrý papoušek zařazen v kategorii blízko ohrožení (Near Threatened), a to především kvůli kácení starých stromů, které jsou důležité pro jejich hnízdění, a kvůli pytláctví a nelegálnímu obchodu s volně žijícími zvířaty. 

V evropských chovech se jedná o méně obvyklého papouška. Chovná skupina v Zoo Ostrava čítá momentálně 12 jedinců, ale měla by se ještě navyšovat až na 20 ptáků. Nová expozice v areálu zoo je situována do míst, kde jsou k vidění i další zástupci fauny i flory Číny a navazuje na Voliéry ptáků Tibetu a Číny, výběh jelenů milu, Čínskou zahradu a bohaté porosty rododendronů. Úpravami původní voliéry nevzniklo jen expoziční zařízení, ale byly zde vybudovány i hnízdní prostory, takže papoušci by se zde měli také rozmnožovat. To ale může nastat nejdříve za dva až tři roky, jelikož se zatím jedná o mladé nedospělé jedince.

Výři velcí byli přestěhováni do jedné z voliér sov nedaleko expozice Čitván.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum